What is your dearest memory from the Balassi-Stipendium Hungaricum course?

 Dear Alumni Stipendium Hungaricum Students,

The Balassi-Stipendium Hungaricum Alumni webpage is currently under construction and it would be really awesome if we could fill up with photos, experiences, memories of many of Yours.

We have just started it and we kindly ask you to help us building the Alumni page as big and colorful as it deserves by sharing with us your greatest memories, stories or grateful thoughts from the time spent there.

We sincerely hope you have some of them... :)

Also, we encourage you to share these moments with us in a 3 or 4 lines: JkFTMlcz3zTyc3RpcGVuZGl1bUBtZGFrZnQuaHU=

Of course, photos are also welcome, either being alone on them or with your dearest fellow students :)

 We appreciate all the help coming from you.

Feel free to contact us,

kind regards,

Balassi-SH Team

Akikre büszkék vagyunk...

Tanáraink valamikori diákjaikra emlékeznek

"A sok éve tanító tanároknak, – ha beismerik, ha nem – vannak kedvenc, jobban elismert, hozzá közelebb álló tanítványai. A nyitottabb, érdeklődőbb, szorgalmasabb diákok.

Nekem a Balassi Intézet SH képzésében ilyen volt a Japánból érkezett hallgató Aono Hirosi.

Jáki Gábor, történelemtanár, és egykori tanítványa, Aono Hirosi, Japánból

Hirosi soha nem hiányzott egyetlen óráról sem, egészségesen élő japán emberként gyorsan elfogyasztotta reggel készített rizses ebédjét, így még a szünetekben is tudtunk „tanulni”, a térkép előtt állva beszélgetni sok mindenről.

Soha nem fogom elfelejteni, hogy amikor Kossuth Lajos Védegyletéről tanultunk, Hirosi magasba emelte a mellette lévő ásványvizes üveget, rámutatva a Magyar Termék védjegyre, jelezve reformkori elődei nyomán Ő is csak ilyet fogyaszt. Az esemény szimbolikus volt, a japán, korábban informatikai végzettséget szerző Hirosi nagyon megszerette Magyarországot. Utazott, barátokra tett szert, élvezte hazánkat és közben szorgalmasan tanult, bonyolult nyelvünket magas szinten elsajátítva. Csoportjának tagjaival örömünkre szolgált, hogy sétát tettünk Nemzeti Sírkertünkben, a Fiumei úti temetőben, ahol nagyjaink emlékhelyénél a tanteremben tanultakat tudtuk átismételni. Aono Hirosi szóbeli vizsgája is kiválóan sikerült, ezt követően felvételt nyert a Kaposvári Egyetemre.

Tanítványomnak írt első levelemben elküldtem régi évközi dolgozatait és egy hetilapban megjelent Japánról szóló írást. Örömmel vettem fel vele a kapcsolatot, érdeklődéssel figyelve hogyan alakul továbbiakban egy japán ember sorsa hazánkban. Azóta is néha levelet váltunk, Hirosi elküldi azokat a roppant szellemes PPT-it, amit Kaposváron vetít Japánról, vagy a Balassi Intézetben a jelenlegi hallgatóknak az Ő egyeteméről.

Miközben nagyon megszerette az „ember léptékű” /ezek az Ő szavai/ kisvárost, Kaposvárt, levelében azt írta, nosztalgiával emlékezik a Balassi történelemóráira.

Ez természetesen nagy öröm egy pedagógusnak.

Biztos túlzás barátságról beszélni, bár így érzem Hirosival viszonyom és büszke vagyok erre a kapcsolatra, a kiemelkedő diákkal, jó tudni hogyan alakulnak további tanulmányai, élete.     

Jáki Gábor, 

történelemtanár,                                                                           

aki 2018 első félévében volt Aono Hirosi egyik oktatója a Balassiban

Budapest, 2020. január 12."