Főoldal

Történetünk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi ösztöndíjprogram – a különböző jogelődeinek köszönhetően – 1957 óta van jelen a magyar oktatási rendszerben. Akkreditált képzéseinken évente körülbelül 24 000 magyar nyelvórát tartunk 300-350 külföldi diáknak. A hungarológia-szaktárgyi területen az oktatók megközelítően 16.000 órát tartanak. Egyetlen más magyarországi oktatási intézményben sem tartanak ennyi magyar nyelvórát, nem fogadnak a világ több mint 40 országából érkezett hallgatókat magyar mint idegen nyelv szakos diplomával rendelkező tanárok.

Oktatási programunk igen széles körű: a hagyományos értelemben vett nyelvtanfolyami tevékenységtől a hungarológus részképzésen át az egyetemi előkészítő kurzusokig kínálunk tanulási lehetőséget külföldiek számára. A tanév folyamán normál (heti 12 órás), intenzív (heti 20 órás) és esti (heti 6 órás) nyelvtanfolyamaink közül válogathatnak az érdeklődők, de nyáron beiratkozhatnak a négyhetes Balassi Nyári Egyetemre is, amely már több mint tíz éve fogad 70-90 diákot évente.

Az ösztöndíjas diákok közül vannak, akiknél a magyar felsőoktatási intézményekbe való bejutás a cél, vannak, akik külföldi egyetemek magyar szakos hallgatóiként gyarapíthatják ismereteiket, fejleszthetik nyelvtudásukat egy évig, és vannak, akik magyar származásuk okán kívánnak egy éven keresztül a magyar nyelvvel és kultúrával foglalkozni. 

Oktatási kínálatunkban 6 féle ösztöndíjas képzés és költségtérítéses formában nyelvtanfolyamok találhatóak. 


A Balassi ösztöndíjprogram képzései

Ösztöndíjtípusok

1. Márton Áron ösztöndíjprogram:

- Magyar nyelvi és hungarológiai képzés

- Magyar nyelvi és magyarságismereti képzés

- Műfordító képzés

- Egyetemi-érettségi előkészítő képzés határon túli magyar hallgatók számára

- Balassi Nyári Egyetem

2. Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram:

- Egyetemi előkészítő képzés nem magyar anyanyelvű hallgatók számára

3. Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogram:

- Magyar nyelvi és szaktárgyi előkészítő képzés

Menü

Főoldal

Balassi Ösztöndíjas képzések

Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram és Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram

Önköltséges képzések

Pályázatok

Alumni

Navigáció