Az ösztöndíjas képzések programjai

2019/2020-as tanév programjai

STIPENDIUM HUNGARICUM - MIKULÁS NAPI VETÉLKEDŐ

Vidám és örömteli hangulatban telt a Stipendium Hungaricum hallgatók körében megrendezésre kerülő vetélkedő, december 6-án.

A hallgatók érdekes, játékos feladatok megoldásán keresztül és finomságok fogyasztása mellett ünnepelhették a Mikulás napját.

Még a Hull a pelyhes fehér hó népszerű dallamát is közösen elénekelték. Így nem maradhatott el a Mikulás ajándéka sem, mindenkinek jutott belőle, a legügyesebb csapatot pedig külön ajándékkal is megjutalmazta. 

Gratulálunk a győztes csapatnak! :)

TRÉNINGEK ÉS CSAPATJÁTÉKOK A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS JEGYÉBEN

A tanórán kívüli tevékenységek fókuszában az áll, hogy a résztvevők kis csoportos játékos feladatokon keresztül jobban megismerjék egymást, megtalálva a közös kapcsolódási pontokat. Az egyes feladatok központi elemei a résztvevők erősségei, közös tulajdonságai és az iskolán kívüli élet köré szerveződnek.

A diákok részt vesznek csapatjátékokban is, és ezek az együtt teljesített feladatok az együttműködés elősegítésére is irányulnak. 

A gyakorlatok során a résztvevőknek együtt kell működniük egy közös cél érdekében, egymás ötleteire és erősségeire építve.

A feladatok során továbbá a résztvevőknek egymást kell segíteniük, ezáltal építve a diákok közötti bizalmat.

SZAVALÓVERSENY

 

A magyar nyelv napja alkalmából ismét meghirdettük hagyományos szavalóversenyünket a hungarológus, magyarságismeretes és műfordító tanulóink részére, melyre november 15-én került sor. Idén azok is részt vehettek, akik versenyen kívül, csupán kedvtelésből, egyénileg vagy csoportosan kívánták elszavalni egy magyar költő művét.  A diákok lelkesedését mutatta, hogy a rendezvényen több mint 40 fő állt ki a népes közönség elé, és mondta el számára kedves versét.

Az est során többek között Petőfi Sándor (magyar és kínai változatban is), Ady Endre,  Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Wass Albert, Lackfi János, Szabó T. Anna és Varró Dániel versei hangzottak el. 

Az esemény iránti nagy érdeklődésről tanúskodtak a szép számmal megjelent társak és tanárok is, akik a bátor szavalók előadását kíváncsian hallgatták.

Az oktatókat, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársait is magában foglaló hallgatóságot megérintette a külföldi diákok igényes felkészültsége, a beleérző és kifejező versmondása, melyet a zsűri három kategóriában értékelt, és szépirodalmi ihletésű ajándékokkal jutalmazott.

És természetesen a szavalóverseny végéről ezúttal sem maradhatott el a jól megérdemelt eszem-iszom...

... sós és édes empanádával a terítéken :)

MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK A SKANZENBEN

November 10-én, a magyarságismereti és hungarológus képzés tanulói ellátogattak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, Márton-napi vigasságok alkalmával. Először Csernik Szende, székely bábjátékos-mesemondó magával ragadó mesélésében vehettek részt – szó szerint, ugyanis a mesélő jó pár diákot bevont a játékba – újra s újra elcsodálkozva magyar nyelvtudásukon. Előzetes órai felkészítéssel a hátuk mögött, nagy élmény volt a diákoknak, hogy a székely nyelvjárást hallhatták és a mesélő magyarázatai segítségével többé-kevésbé meg is tudták érteni a meséket.

Tanulóink már tudják, milyen belecsöppenni Csernik Szende, a mesemondó előadásába :)

 A délelőtt a helyszíni programokkal történő ismerkedéssel folytatódott, ill. a diákok egy-egy régiót célzó tárlatvezetéssel mélyíthették tovább a tanórákról hozott ismereteiket. Egyik házban a mézeskalácssütés otthonossága fogadta őket, másik házban kemencében sült sütőtökkel kínálták őket, a harmadikban pedig a kukoricafosztó és  a tollfosztó hangulatába csöppentek. A falusi iskolában beülhettek a régi iskolapadokba, palatáblán írhattak, kipróbálták a lúdtollal való írást is.

Íráspróba a régi iskolában

Érdeklődéssel nézték meg a vadászati kiállítást, vadász- s pásztorkutyafajtákkal és a solymászattal ismerkedtek. S hogy senki se éhezzen jövőre – a Márton-napi mondás jegyében ebédre ludaskását fogyasztottak. 

Délután egy felfedező csapatverseny izgalmai és kihívásai indították útjára a csoport lelkesebb harmadát, harcra kelve az esős, hideg idővel is, amíg a csoport másik része (az „eső-programot” választva) a színpadi folk-koncerteket hallgatta meg és a vásárban nézett szét. 


KIRÁNDULÁS A HORTOBÁGYI NEMZETI PARKBAN

2019. október 26-án a Egyetemi Előkészítő, valamint a Stipendium Hungaricum Képzésben tanuló hallgatókkal és oktatóikkal kirándulást tettünk a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Utunk során először a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot tekintettük meg, ahol az óriási édesvizi akvárium mellett vidraetetés, dámszarvas bemutató, kormorántelep, pelikántó, halászskanzen, egerészölyv röpde, európai borz, aranysakál és vörösróka kifutó, valamint őshonos birkafélék bemutatója várta az érdeklődőket.

A moziteremben a Tisza-tó élővilágát bemutató 3D-s film megtekintése után a kilátótoronyból szemléltük a varázslatos őszi tájat.

Ezt követően Hortobágy felé folytattuk utunkat, ahol a Hortobágyi Csárda kertjében bográcsban készült szürkemarha lábszárpörköltet slambuccal kóstolhattak meg a diákjaink.

A tartalmas ebéd után a természet őszi ünnepén, a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen és a darufesztivál programjain vettünk részt.

Az eseménydús nap zárásaként a Balmazújváros és Tiszacsege között található kilátóponton szemléltük a naplementében felettünk elhúzó darvakat...

STIPENDIUM HUNGARICUM - TANÉVNYITÓ KÖSZÖNTŐ

Október 22-én került sor a Tempus Közalapítvány 2019/2020-as tanévnyitó rendezvényére, melyre szerte az országból nagyjából 200 fő, a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogramban tanuló diák érkezett. Méltón egy jó tanévköszöntőhöz, főként a bátorításról szólt ez az esemény. Ösztönző erejét élményszerűsége adta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem SH-s növendékeinek koncertje, a különféle erdélyi néptánctípusokat bemutató magyar táncpáros produkciója valamint a számos motivációs beszéd. Ezeket követte egy állófogadás, majd egy helytörténeti érdekességeket is ismertető kellemes séta a fővárosban. A nap végét egy vidám, játékos csoportfoglalkozás zárta, ami a tanulók eddigi magyarországi tartózkodásuk alatt külföldiként megtapasztalt kihívásait, illetve pozitív tapasztalatait kívánta feltárni. Az eseményen a hallgatók többek között arról is értesülhettek, hogy 2020 májusában nemzetközi SH alumni találkozó várható. A rendezvény jól érzékeltette annak a mondatnak az igaz mivoltát, mely egy alumni diák köszöntőjében hangzott el a nap során: „Egy darabkát hozol te is a saját otthonodból ide, illetve egy darabkát viszel is haza Magyarországból a saját hazádba”. Ezen a gazdag programon a hallgatók meggyőződhettek arról, hogy kitartó tanulás által, a képzés és ösztöndíjprogram nyújtotta lehetőségek bölcs kiaknázásával értékes tudásra tehetnek szert. 


BARLANGTÚRA

Idén ősszel második alkalommal látogattunk el hungarológus és magyarságismeretes hallgatókkal a Pál-völgyi-barlangba a földrajz órák keretein belül. A kurzus fontos célja, hogy az elméleti ismereteken túl, megismerkedjenek a diákok Magyarország szépségeivel. A barlangok hazánk különleges kincsei. Kalandos és rejtélyes világba nyertünk betekintést, ahol értékes kérdések és a meglévő tudásuk is előkerült a hallgatóknak. 

A három különböző csoport közös túrája természetesen az ismerkedésre is remek alkalom volt.

ŐSZI MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ

Az egyetemi előkészítő képzés külhoni magyar tanulói körében immáron hagyományosnak számító műveltségi vetélkedőre szeptember végén került sor. A képzés oktatói szellemes, furfangos, és kreatív szaktárgyi feladatok próbatételei által biztosítottak lehetőséget a tanulóknak, hogy a megszokottól kissé eltérő módon is próbára tehessék ügyességüket és tudásukat. A résztvevő 7-8 fős csapatok a kihívásoknak sikerrel és játékos kedvvel tettek eleget. A vetélkedő a könnyed csapatépítés mellett a barátságos versengésre is épült, hiszen a tanulók erőfeszítéseit csapatok szerinti rangsor és változatos nyeremények koronázták. 

Gratulálunk a győztes csapatnak! :)

2018/2019-es tanév programjai


TANTÁRGYI VETÉLKEDŐ A KÜLHONI MAGYAR FIATALOK EGYETEMI ELŐKÉSZÍTŐ KÉPZÉSÉBEN

A határon túli magyar fiatalok egyetemi előkészítő képzésének tanulói 2018. október közepén vehettek részt játékos, az általános alapismeretekre és kreativitásra építő tantárgyi vetélkedőn. A 4-5 fős csapatoknak a képzés oktatói állítottak össze feladatokat, amelyek megoldása valamennyi tudást, de még több leleményt és néha szerencsét is igényelt. A játék végén a győztes csapatok "komoly" nyereményeket kaptak.

Nyeremények és eszem-iszom a játék végén

SKÓT TÁNCHÁZ

A külhoni egyetemi előkészítő angolt tanuló csoportjai skót táncházban vettek részt, ahol kitáncolhatták az eltelt félév fáradalmait.

ELŐKÉSZÍTŐSÖK A PIM-BEN

A külhoni előkészítő magyar nyelv és irodalmat tanuló csoportjai látogatást tettek a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018 decemberében.

EDUCATIO FELSŐOKTATÁSI SZAKKIÁLLÍTÁS, 2019

A hagyományokhoz híven, 2019 januárjában a külhoni és a nem magyar anyanyelvűek előkészítő képzésében tanuló diákokkal kilátogattunk az Educatio szakkiállításra. A diákok szak- és intézményválasztását nagyban megkönnyíti az, hogy egy helyen, egy időben kérhetnek és kaphatnak információkat a magyaországi felsőoktatás intézményektől.

Angolai diákjaink kérdeznek a Soproni Egyetem oktatójától

FARSANG, 2019

A farsangi időszakban különböző képzéseinken tanuló diákjaink Dávid Mária tanárnő vezetésével, a népszokásokat felelevenítő műsort állítottak színpadra. A jókedvű farsangolást nagysikerű táncház és fánkevés zárta.

BÁNK BÁN AZ ERKEL SZÍNHÁZBAN

A Stipendium Hungaricum programban tanuló 4 bölcsész csoport március 14-én az Erkel Színházban megnézhette a Bánk bán című operát, amely által zenei ízelítőt kaptak a romantika érzésvilágából, valamint átérezhették, milyen lehetett 1848. március 15-én ezzel az operával zárni azt a sikeres napot.

PAKS-SZÁZHALOMBATTA TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

A Paksi Atomerőmű látogatóközpontja

A külhoni magyar diákok felsőoktatási előkészítő képzésében tanuló kémia - fizika - földrajz szakos diákok és oktatóik egynapos kiránduláson vettek részt, mely során üzemlátogatásra került sor a Paksi Atomerőmű, valamint a MOL Dunai Finomító területén. A látogatóközpontok megtekintése után az üzemi területek bejárása következett. A két tartalmas szakmai program között a Harcsa Csárdában ebédelt a csoport.

SZIKLAKÓRHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

2018. március 26-án Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, mérnöknek készülő előkészítős diákjaink kimozdulva a tanteremből és odahagyva a matematika-fizika példákat, meglátogatták a Sziklakórházat. A múzeum megtekintését követően közösen fedezték fel a Budai Vár ismert és rejtett kincseit.

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS

2019. március 31-én az Újszínházban nézhette meg néhány színházbarát magyarságismeretes, hungarológus és határon túli előkészítős diákunk Wass Albert kedvelt regényéből készült színdarabját, A funtineli boszorkányt. A diákok értették és élvezték az előadást.

LÁTOGATÁS A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN

Irodalom, művészettörténet kurzusainkhoz és egyáltalán az általános műveltséghez szorosan kapcsolódik a régebbi korok képzőművészete. Magyarságismeretis és stipendiumos diákokból álló kis csoportban látogattunk el a Magyar Nemzeti Galériába március 23-án, szombaton, ahol élőben is megnéztük és beszéltünk az órán már látott festményekről, a tanult korokról. 

HÚSVÉTI TOJÁSÍRÁS

Tojásírás néprajzot oktató kollégák iránymutatásával

Húsvét közeledtével a magyar szokásokhoz híven a hungarológiai, magyarságismereti és műfordító képzések diákjai is készíthettek hímes tojásokat.  Április 5-én az új élet és a termékenység ősi jelképei szebbnél szebb alkotásokban születtek meg a szorgos és lelkes diákok keze nyomán. Az érdeklődők megtanulhatták a viaszos tojásírás eljárását és megismerkedhettek a gyimesi tojáshímekkel, azok mély jelentésével. Sok szép, hagymahéjjal festett berzselt tojás is készült levélkés lenyomattal.

Húsvéti tojások, 2019

STIPENDIUM HUNGARICUM ÖSZTÖNDÍJASOK KIRÁNDULÁSA

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok 2019. április 28-án vehettek részt a tanév legnagyobb szabású kirándulásán. A diákok két autóbusszal utazhattak a Herend-Balatonfüred-Tihany útvonalon.

Tihanyban izgalmas, feladatokkal kísért felefedező túrán vehettek részt. 

Tihanyi felefedező túra feladatokkal - néha elkelt a tanári segítség...

Balatonfüreden az ízletes ebéd elfogyasztása után megnézhették és a bátrak ki is próbálhatták a Balaton selymes vizét.

Herenden a porcelánmúzeumban és a bemutató manufaktúrában ismerhették meg az egyik hungarikum történetét és készítésének folyamatát.