Az ösztöndíjas képzések programjai

2018/2019-es tanév programjai


TANTÁRGYI VETÉLKEDŐ A KÜLHONI MAGYAR FIATALOK EGYETEMI ELŐKÉSZÍTŐ KÉPZÉSÉBEN

A határon túli magyar fiatalok egyetemi előkészítő képzésének tanulói 2018. október közepén vehettek részt játékos, az általános alapismeretekre és kreativitásra építő tantárgyi vetélkedőn. A 4-5 fős csapatoknak a képzés oktatói állítottak össze feladatokat, amelyek megoldása valamennyi tudást, de még több leleményt és néha szerencsét is igényelt. A játék végén a győztes csapatok "komoly" nyereményeket kaptak.

Nyeremények és eszem-iszom a játék végén

SKÓT TÁNCHÁZ

A külhoni egyetemi előkészítő angolt tanuló csoportjai skót táncházabn vettek részt, ahol kitáncolhatták az eltelt félév fáradalmait.

ELŐKÉSZÍTŐSÖK A PIM-BEN

A külhoni előkészítő magyar nyelv és irodalmat tanuló csoportjai látogatást tettek a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018 decemberében.

EDUCATIO FELSŐOKTATÁSI SZAKKIÁLLÍTÁS, 2019

A hagyományokhoz híven, 2019 januárjában a külhoni és a nem magyar anyanyelvűek előkészítő képzésében tanuló diákokkal kilátogattunk az Educatio szakkiállításra. A diákok szak- és intézményválasztását nagyban megkönnyíti az, hogy egy helyen, egy időben kérhetnek és kaphatnak információkat a magyaországi felsőoktatás intézményektől.

Angolai diákjaink kérdeznek a Soproni Egyetem oktatójától

FARSANG, 2019

A farsangi időszakban különböző képzéseinken tanuló diákjaink Dávid Mária tanárnő vezetésével, a népszokásokat felelevenítő műsort állítottak színpadra. A jókedvű farsangolást nagysikerű táncház és fánkevés zárta.

BÁNK BÁN AZ ERKEL SZÍNHÁZBAN

A Stipendium Hungaricum programban tanuló 4 bölcsész csoport március 14-én az Erkel Színházban megnézhette a Bánk bán című operát, amely által zenei ízelítőt kaptak a romantika érzésvilágából, valamint átérezhették, milyen lehetett 1848. március 15-én ezzel az operával zárni azt a sikeres napot.

PAKS-SZÁZHALOMBATTA TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

A Paksi Atomerőmű látogatóközpontja

A külhoni magyar diákok felsőoktatási előkészítő képzésében tanuló kémia - fizika - földrajz szakos diákok és oktatóik egynapos kiránduláson vettek részt, mely során üzemlátogatásra került sor a Paksi Atomerőmű, valamint a MOL Dunai Finomító területén. A látogatóközpontok megtekintése után az üzemi területek bejárása következett. A két tartalmas szakmai program között a Harcsa Csárdában ebédelt a csoport.

SZIKLAKÓRHÁZ MEGLÁTOGATÁSA

2018. március 26-án Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, mérnöknek készülő előkészítős diákjaink kimozdulva a tanteremből és odahagyva a matematika-fizika példákat, meglátogatták a Sziklakórházat. A múzeum megtekintését követően közösen fedezték fel a Budai Vár ismert és rejtett kincseit.

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS

2019. március 31-én az Újszínházban nézhette meg néhány színházbarát magyarságismeretes, hungarológus és határon túli előkészítős diákunk Wass Albert kedvelt regényéből készült színdarabját, A funtineli boszorkányt. A diákok értették és élvezték az előadást.

LÁTOGATÁS A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN

Irodalom, művészettörténet kurzusainkhoz és egyáltalán az általános műveltséghez szorosan kapcsolódik a régebbi korok képzőművészete. Magyarságismeretis és stipendiumos diákokból álló kis csoportban látogattunk el a Magyar Nemzeti Galériába március 23-án, szombaton, ahol élőben is megnéztük és beszéltünk az órán már látott festményekről, a tanult korokról. 

HÚSVÉTI TOJÁSÍRÁS

Tojásírás néprajzot oktató kollégák iránymutatásával

Húsvét közeledtével a magyar szokásokhoz híven a hungarológiai, magyarságismereti és műfordító képzések diákjai is készíthettek hímes tojásokat.  Április 5-én az új élet és a termékenység ősi jelképei szebbnél szebb alkotásokban születtek meg a szorgos és lelkes diákok keze nyomán. Az érdeklődők megtanulhatták a viaszos tojásírás eljárását és megismerkedhettek a gyimesi tojáshímekkel, azok mély jelentésével. Sok szép, hagymahéjjal festett berzselt tojás is készült levélkés lenyomattal.

Húsvéti tojások, 2019

STIPENDIUM HUNGARICUM ÖSZTÖNDÍJASOK KIRÁNDULÁSA

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok 2019. április 28-án vehettek részt a tanév legnagyobb szabású kirándulásán. A diákok két autóbusszal utazhattak a Herend-Balatonfüred-Tihany útvonalon.

Tihanyban izgalmas, feladatokkal kísért felefedező túrán vehettek részt. 

Tihanyi felefedező túra feladatokkal - néha elkelt a tanári segítség...

Balatonfüreden az ízletes ebéd elfogyasztása után megnézhették és a bátrak ki is próbálhatták a Balaton selymes vizét.

Herenden a porcelánmúzeumban és a bemutató manufaktúrában ismerhették meg az egyik hungarikum történetét és készítésének folymatát.